Pe masura ce tot mai multe companii din vestul Europei sunt afectate de criza financiara, acestea si-ar putea muta centrele de productie in Romania, unde costurile cu forta de munca sunt mult mai reduse, apreciaza consultantii companiei germane de consultanta in resurse umane Keinbaum.
Ei spun ca investitori nemti si austrieci din industria lemnului sau de ambalare vor intra pe piata anul acesta sau au incheiat deja contracte in acest sens.
"Companiile care vor intra in tara vor pune presiune pe piata fortei de munca, iar in acest fel va creste cererea de specialisti. Avand in vedere ca oferta de specialisti este mica si cererea va fi mare, salariile ar putea creste", a explicat Maria Smid, senior consultant Keinbaum. Ea apreciaza ca diferenta salariala dintre Europa de Vest si tarile din Europa Centrala si de Est ar putea sa dispara in circa 10-20 de ani. Avand in vedere cresterea numarului de investitori, consultantii apreciaza ca salariile vor creste anul acesta cu aproximativ 12 - 13%, ritm similar cu cel inregistrat in 2008. Potrivit unui studiu de salarizare realizat de Kienbaum in cooperare cu Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, tara noastra va inregistra cea mai mare crestere salariala anul acesta, de 12,8%, in comparatie cu Rusia, unde cresterea va fi de 12,5% sau Cehia, cu 8,5%. In Germania, pe de alta parte, cresterile salariale prevazute in 2009 sunt de numai 3,3%.
In ceea ce priveste tara noastra, maririle de salariu se vor inregistra, mai ales, in randul personalului calificat, adica pentru pozitiile de CEO, manageri sau specialisti, avand in vedere ca inca exista un deficit de oameni in aceasta zona.
Veniturile de pe plan local sunt in continuare foarte mici in comparatie cu restul tarilor din Europa. Spre exemplu, in ceea ce priveste pozitiile de top management, in Romania venitul brut este in medie de 4.210 euro pe