Disponibilizarea de personal este o masura la care au apelat 28% dintre companiile romanesti intervievate in cadrul unui studiu realizat de compania de consultanta Compass Consulting asupra modului in care managerii romani cauta solutii pentru a stopa efectele crizei financiare.
De asemenea, aceasta decizie de reducere a costurile se afla pe lista de intentii a 19% dintre respondenti.
Studiul releva ca 70% companiile din domeniul Industriei au disponibilizat personal sau urmeaza sa faca acest lucru, in timp ce 54% dintre respondentii din domeniul serviciilor profesionale au mentionat ca au redus din personal sau urmeaza sa faca acest lucru.
Potrivit studiului, aproape 50% dintre companiile care si-au manifestat sau chiar au concretizat interesul pentru concedieri au realizat evaluari ale performantei angajatilor.
“Ordinea in care companiile au recurs la implementarea unor masuri de combatere a crizei este usor haotica. La nivel declarativ, mai putin de 50% dintre companiile care au recurs deja la masuri drastice, precum intreruperea activitatii sau disponibilizarea de personal, au intreprins premergator o serie de actiuni preventive cu un efort redus precum planificarea in baza de scenarii, reducerea costurilor cu chiriile", a declarat Constantin Turmac, Managing Partner Compas Consulting.
In opinia sa, rezultatele ar putea fi chiar mai putin imbucuratoare, tinand cont ca, lucrand cu cateva sute de organizatii, compania a intalnit diferente mari intre intentiile de implementare a unor planuri si modul in care acestea sunt transpuse in practica.
Evolutia cursului valutar este perceputa ca fiind cel mai important risc la nivel macroeconomic de catre 52% din respondenti, in timp ce doar 3% considera ca acest factor are un risc mic.
Alti factori care sperie companiile din Romania sunt instabilitatea si inconsecventa la nivel pol