Ai nevoie de ochelari, dar crezi că purtarea lor zilnică te-ar împiedica să faci tot ce îţi doreşti? Pe de altă parte, operaţia cu laser de corectare a defectului oftalmologic ţi se pare o procedură prea complicată? Îţi mai rămâne o variantă: lentilele de contact. Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă doreşti să porţi lentile de contact este să mergi la oftalmolog. Controlul este necesar chiar şi atunci când vrei lentile cosmetice, pentru schimbarea culorii irisului, şi nu lentile medicale. Doar specialistul este în măsură să îţi indice un produs adaptat nevoilor tale.
Cu lentile, un câmp vizual complet
Lentilele îţi asigură un câmp vizual complet, spre deosebire de ochelari, care te pot ajuta cu o vedere bună doar în faţă. Mai mult, ele pot combina beneficiul cosmetic, adică schimbarea sau accentuarea culorii irisului, cu dioptriile. Dezavantajele lentilelor de contact apar în funcţie de sensibilitatea oculară a fiecăruia şi de modul în care respectă regulile de igienă şi de manipulare a lentilelor, impuse de medicul oftalmolog.
Dacă porţi lentile, evită mediile cu praf, nisip sau cu fum. De asemenea, este interzis să ieşi cu lentilele de contact la plajă sau la piscină. Chiar dacă sunt de preferat faţă de ochelarii cu lentile foarte groase, lentilele sunt contraindicate persoanelor care au inflamaţii oculare sau care fac frecvent conjunctivită.
Cum le alegem?
În funcţie de material, lentilele de contact sunt moi sau rigide. Cele moi conţin între 25 şi 79 la sută apă şi sunt foarte confortabile. Cele rigide sunt mai rezistente la depozitele care se formează pe suprafaţa lor din cauza lacrimilor, însă sunt mai costisitoare.
Se înlocuiesc zilnic sau lunar
Frecvenţa de înlocuire a lentilelor de contact este un alt criteriu important în alegerea unor produse potr