Statul are nevoie de cel mult 4 mld. euro de pe piata externa anul aceasta. Problema este la banci si companiile private, care au datorii scadente de circa 34 de miliarde de euro si nu se stie cat vor putea sa rostogoleasca.
Companiile private ar putea sa aiba probleme in a-si refinanta creditele contractate din strainatate in actualul context international, iar statul va fi probabil nevoit sa se imprumute pentru a acoperi acest gol, a aratat guvernatorul Mugur Isarescu intr-o conferinta de presa extraordinara organizata ieri la BNR pe tema finantarii externe in 2009.
"Sectorul public se poate imprumuta la extern cu mai mult decat are nevoie, pentru a face loc la intern sectorului privat, pentru a atenua eventuale presiuni valutare", a aratat Isarescu. El nu a dorit sa dea o estimare pentru necesarul de finantare, subliniind ca marimea unui imprumut extern suveran va fi stabilita in acord cu Guvernul. Isarescu spune ca sunt luate in considerare "pachete de finantare", nefiind exclus si un acord cu Fondul Monetar International.
Interventia guvernatorului a venit in contextul in care analistii straini critica Romania pentru lipsa unui acord de finantare externa, in conditiile in care estimeaza nevoi de finantare foarte ridicate.
Datoria externa totala a Romaniei era in noiembrie trecut de peste 73 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR, la un Produs Intern Brut estimat la aproape 140 de miliarde de euro. Deficitul de cont curent (care indica iesirile totale de valuta din economie) s-a ridicat anul trecut la 16,9 miliarde de euro, respectiv putin peste 12% din PIB-ul estimat, ramanand insa sub estimarile analistilor.
In ultimele zile monedele din estul Europei au intrat sub o presiune puternica de depreciere, in conditiile in care investitorii internationali se tem ca aceste economii vor trece prin recesiuni puternice, din c