Proprietarii care vor să-şi tranzacţioneze imobilele în plină criză financiară trebuie să practice preţuri sub cele din piaţă.
Percepţia doljenilor despre ceea ce înseamnă îmbunătăţiri a fost în continuă schimbare. Dacă imediat după Revoluţie, faianţa albă şi gresia de dimensiuni mici erau în vogă, în timp, oricât de moderne ar fi fost, acestea şi-au pierdut statutul de îmbunătăţiri. La fel şi termopanele. În prezent se consideră „îmbunătăţiri“ amenajările interioare speciale şi modificările făcute în locuinţă - living, bar, balcoane incluse în spaţiul de locuit, arcade, tocărie din lemn de cireş/stejar, aer condiţionat şi centrală proprie. La acestea se pot adăuga obiectele sanitare de lux, cabinele de duş performante, cada cu vibromasaj şi un parchet de calitate, din lemn. Anii trecuţi, acestea creşteau preţul imobilului. Totuşi, şi atunci, indiferent cât de multe îmbunătăţiri ar fi avut o locuinţă, exista un prag ce nu putea fi depăşit. „Asta deoarece nimeni nu cumpără un apartament cu două camere dacă are bani de unul cu trei“, explica, la momentul respectiv, Carmen Rădulescu, directoarea unei agenţii imobiliare din Craiova.
„Proprietarii trebuie să lase sub preţul pieţei“
Criza financiară şi blocajul din piaţa imobiliară au făcut însă ca percepţia despre îmbunătăţiri să se schimbe. „Contează îmbunătăţirile, luxul, pentru că sunt persoane care nu vor să mai muncească ulterior în apartament. Problema este că nu există cerere. Astfel, când vine vorba de vânzare, nu se mai pune problema de îmbunătăţiri“, a declarat Teodor Popescu, managerul altei agenţii imobiliare din Craiova. Ceea ce contează este preţul cerut. „Dacă vor să vândă, trebuie să lase sub preţul pieţei“, a adăugat Popescu.
Vânzarea în rate, o soluţie
Un preţ scăzut nu este însă singurul element care i-ar putea ajuta pe proprietarii de locuinţe să î