Ministerul Finantelor intentioneaza sa lanseze emisiuni de obligatiuni pe piata locala cu maturitati de 10, 15 sau chiar 20 de ani, ai caror beneficiari sa fie in principal fondurile de pensii si companiile de asigurari.
Finantarea deficitului bugetar programat la 2% din PIB ar urma sa fie asigurata in proportie de 70% de pe piata locala, iar restul de 30% din surse externe care inca nu au fost stabilite.
"Ministerul Finantelor s-a angajat sa emita saptamanal certificate de trezorerie si titluri de stat pentru a acoperi deficitul pentru anul in curs. Vrem ca 70% din deficit sa fie finantat prin emisiuni realizate pe piata interna, iar restul de 30% sa fie acoperit prin emisiuni pe piata externa", afirma Bogdan Dragoi, secretar de stat in Finante responsabil cu Trezoreria statului.
El a declarat ca ministerul poarta discutii cu institutiile financiare internationale, precum BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), Banca Mondiala si BEI (Banca Europeana de Investitii), pentru emiterea de obligatiuni in lei pe piata locala.
Guvernul va imprumuta peste un miliard de euro din surse externe in 2009, pentru finantarea deficitului bugetar de 11,78 miliarde de lei, in timp ce diferenta va fi acoperita din surse interne, potrivit unui raport facut public de Mediafax.
De asemenea, Dragoi spune ca Finantele organizeaza lunar intalniri cu dealerii pentru a vedea care sunt asteptarile in privinta emisiunii de titluri.
"In anii trecuti, nimeni nu vorbea despre obligatiuni si piata de capital ca surse de finantare a proiectelor, ci doar de accesarea fondurilor structurale drept modalitate de finantare a proiectului. Cred insa ca emisiunea de obligatiuni este o sursa de finantare acum cand accesarea unui credit bancar a devenit tot mai dificila. Pentru a avea insa o piata de obligatiuni, trebuie sa fie volum pe piata primara si sa