EXCLUSIV EVZ. Cinci dintre cele 23 de filme propuse de România la premiile americane, din 1966 încoace, sunt regizate de Sergiu Nicolaescu, potrivit Academiei Americane de Film. Sursa: Razvan Valcaneantu
În 42 de ani, din 1966 până în 2008, România a expediat peste Ocean 23 de pelicule care să se bată pentru titlul de Cel mai bun film străin, potrivit Arhivei Academiei Americane de Film, singura care deține lista tuturor propunerilor. În țară, nici o instituție din domeniul cinematografiei nu deține această evidență, Centrul Național al Cinematografiei (CNC) având doar date din 1994 încoace.
Regizorul pe care l-am propus cel mai des americanilor e și cel care a pus monopol pe producția de film în anii 70-80, Sergiu Nicolaescu. Cinci dintre peliculele lui au ajuns peste Ocean, cu una mai mult decât bănuia regizorul însuși: „Mihai Viteazul” (1971) „Osânda” (1976), „Ciuleandra” (1985), „Noi, cei din linia întâi” (1986) și „Orient Express” (2004).
„Credeam că sunt doar patru. La trei dintre ele a venit un certificat din partea lor în care scrie că acest film a reprezentat România. Eu nu știam că filmul meu pleacă la Oscar, aflam din ziar sau mi se trimitea o diplomă. Eu filmam tot timpul, nu mă ocupam cu asta. N-am fost decât la trei festivaluri toată viața mea! Oricum, sunt singurul român cu atâtea filme propuse, asta e cert”, spune Nicolaescu.
„De ce trag clopotele, Mitică?”, sabotat de grevă
În anii aceia, se răspândise chiar un zvon că Sergiu Nicolaescu s-ar număra printre cei intrați în cursă. „La un moment dat, foarte multe ziare au preluat informația că Nicolaescu ar fi fost nominalizat la Oscar, ceea ce nu era adevărat. A existat o pagină cumpărată de RomaniaFilm în «Variety», pentru promovare, dar nimic mai mult, era o simplă propunere”, povestește criticul de film Cristina Corciovescu.
Pe com