* asa crede viceprimarul Stanel Necula, potrivit caruia noile reglementari legale aduc facilitati proprietarilor de apartamente Brailenii care doresc sa-si izoleze mai bine apartamentele din punct de vedere termic au acum o noua sansa, dupa aparitia unei Ordonante de Urgenta, prin care sunt marite facilitatile acordate asociatiilor de proprietari interesate.
Potrivit viceprimarului Stanel Necula, acum este mult mai avantajos din punct de vedere financiar ca proprietarii sa ia masuri pentru a-si izola termic locuintele: "Reabilitarea termica presupune urmatoarele operatiuni: anveloparea cladirii - placarea cu polistiren sau alte variante tehnice -, reabilitarea instalatiilor de incalzire, daca asociatia e de acord, izolarea terasei blocului - ori izolarea si hidroizolarea ori mansardarea - si izolarea planseului dintre subsol si etajul I. Deci, practic, incercam sa inchidem condominiul perimetral, deasupra si dedesubt, in ideea de a reduce pierderile de caldura".
Potrivit lui Necula, cu noile reglementari legale, cota de participare a asociatiilor de proprietari la cheltuielile presupuse de reabilitarea termica a scazut la 20%, fata de varianta initiala, de 33%. In plus, initial, era obligatia asociatiilor de proprietari sa realizeze proiectul, pe cand acum, este obligatia consiliilor locale, ceea ce inseamna degrevarea asociatiilor de o cheltuiala, aceleasi consilii avand obligatia si de inventariere a condominiilor ce trebuie reabilitate termic. Iar facilitatile nu se opresc aici: "Noua formula se adreseaza in mod clar blocurilor de locuinte si prevede faptul ca documentatiile de autorizare, certificatele de urbanism si autorizatiile de construire sunt scutite de taxe, actul legislativ le atribuie ca si costuri generale, deci partea de proiectare si cea de autorizare revine consiliilor locale. In plus, practic, acele cote de 0,7% si 0,1%,