» Bancile romanesti nu sunt avantajate de comparatia cu regiunea.
» Investitorii sustin ca regiunea est-europeana este noul subprime al pietelor.
Pietele financiare internationale au decis ca regiunea est-europeana, inclusiv Romania, este noua zona cu grad ridicat de risc a Europei. Teama investitorilor a aparut dupa ce agentia de evaluare financiara Moody’s a avertizat marile grupuri financiare cu afaceri in regiunea est-europeana ca le va reduce ratingul, deoarece zona a devenit riscanta. "De doua zile incoace investitorii fug de produsele financiare ale regiunii. Pietele au decis ca regiunea centrala si est europeana este zona subprime, adica foarte riscanta, a Europei", spune Lars Christensen, analist-sef la Danske Bank.
Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca ingrijorarile sunt exagerate. "Nici una dintre bancile mentionate in anumite rapoarte nu are probleme de capitalizare. Discutiile acestea le fac mai mult rau. S-a sarit un pic parleazul. Bancile romanesti cu capital austriac sunt foarte bine capitalizate, iar o abordare globala nu le avantajeaza. Am solicitat o abordare diferentiata", a spus ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Efectele s-au vazut si asupra Romaniei, spune Christensen, care admite ca, deocamdata piata bancara romaneasca nu are probleme majore. "Eu nu spun ca Romania este cea mai riscanta economie, am in definitv aceleasi ingrijorari ca ale guvernatorului Isarescu. Avertizez ca exista presiuni inflationiste, presiuni pe leu si asupra pietei bursiere, ceea ce se vede. Totusi anul trecut investitorii in obligatiuni romanesti au pierdut 12%", a adaugat Christensen.
Guvernatorul BNR a reamintit ca datoria privata scadenta in 2009 este de 24 miliarde euro, din care 10 miliarde euro – in sectorul bancar, iar 14 miliarde euro – la companiile nebancare (inclusiv societatil