Dezvoltarea pietei de obligatiuni, ca alternativa "de criza" pentru piata de actiuni, scoate la iveala riscuri ascunse de care atat emitentii, cat si investitorii pot cu greu sa se protejeze, sustin jucatorii din piata.
Criza financiara a indreptat tot mai mult atentia investitorilor inspre obligatiuni, printre putinele plasamente de pe piata locala de capital care au adus randamente anul trecut. Mai mult, municipalitatile si companiile iau tot mai mult in calcul emisiunea de obligatiuni ca solutie de finantare. Investitiile in obligatiuni nu sunt insa ferite de efectele negative ale crizei financiare: cresterea dobanzilor, deprecierea monedei nationale, intrarea emitentului in incapacitate de plata.
Potrivit unui studiu realizat de societatea de brokeraj KD Capital Managament, riscurile cele mai ridicate la care se expun investitorii care achizitioneaza obligatiuni sunt cel ca emitentul sa intre in incapacitate de plata (in proportie de 42%) si cel valutar (in proportie de 37,5%). Riscul cu dobanda detine o pondere de 16,67%.
Doar in luna februarie, municipiul Timisoara trebuie sa achite 6,5 mil. lei, sub forma de dobanzi si rata din principal, in contul obligatiunilor cu scadenta in 2026, in timp ce Consiliul Judetean Hunedoara are de achitat 1,6 mil. lei. Cresterea ratelor de dobanda alaturi de deprecierea leului din ultimul an pot ridica mari probleme muncipalitatilor locale care au contractat imprumuturi obligatare.
"In Romania, nu exista o institutie care sa acopere pierderile pe care investitorul ar putea sa le inregistreze prin intrarea in incapacitate de plata a emitentului. De asemenea, cred ca este necesara infiintarea unor mijloace de garantare a emisiunilor de obligatiuni", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Aviva Investors.
Obligatiunile de tip benchmark (titlurile de stat) sunt garantate de statul