Institutiile financiare mondiale precum BERD si Banca Mondiala o iau inaintea Uniunii Europene si lucreaza la un plan care sa puna capat problemelor cu care se confrunta bancile si economiile din Europa Centrala si de Est.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC), filiala a Bancii Mondiale, elaboreaza un program pentru sustinerea sistemului financiar din Europa de Est.
In acelasi timp, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a facut un apel la Uniunea Europeana pentru a pune la punct un plan de sprijinire a economiilor din Europa Centrala si de Est pe fondul deteriorarii continue a situatiei din aceasta regiune, scrie Financial Times.
Programul de sustinere a bancilor est-europene demarat de institutiile internationale ar putea avea in vedere intre cinci si zece state, respectiv Romania, Ucraina, Ungaria, Croatia, Serbia, tarile baltice si, eventual, Rusia.
"Credem ca problema este serioasa, dar controlabila. Avem cateva luni pentru a interveni, doar cateva saptamani in unele state, in conditiile in care exista tari precum Ucraina, aflate in pragul colapsului", a precizat Jeromin Zettelmeyer, directorul departamentului de cercetare al BERD, unul dintre cei mai mari investitori din regiune.
Un prim pas consta in recapitalizarea institutiilor de credit mama, conditionata de sustinerea ulterioara a filialelor din Europa de Est aflate in dificultate, sub controlul bancilor centrale locale. Companiile-mama sunt, in principal, din Austria, Germania, Franta, Italia si Belgia. In plus, statele din Europa de Est, daca detin mijloacele necesare, va trebui sa aduca propriul aport la sustinerea sistemelor bancare, a precizat Zettelmeyer.
Bancile locale independente ar putea, cu ajutorul bancilor centrale, sa apeleze la institutiile