Primăvara se apropie cu paşi repezi şi lipsa vitaminelor, a fructelor şi a legumelor verzi începe să îşi facă simţită prezenţa de pe acum. Mulţi dintre noi la resimt o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică, deşi organismul este sănătos. Datorită simptomelor de oboseală sau chiar de epuizare fizică, astenia de primăvară este adesea confundată cu diferite boli. Astenia de primăvară poate avea diverse cauze şi se poate prezenta sub diferite forme, deoarece afectează individul atât în sfera psihică, fizică, intelectuală, cât şi în cea sexuală. Totuşi, rareori, aceste forme nu interacţionează. Scăderea potenţialului fizic al individului afectat de astenia de primăvară duce la scăderea potenţialului sexual, iar o mică depresie psihică poate provoca o scădere a capacităţilor intelectuale şi sexuale.
Iritabilitate
Primăvara, organismul este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţat din cauza carenţelor alimentare, deoarece iarna se consumă multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine şi săruri minerale. Astenia de primăvară provoacă o stare de oboseală diferită de cea resimţită după un efort fizic sau intelectual prelungit şi apare în urma unei diminuări profunde a resurselor energetice ale organismului uman. De aceea, cele mai mici eforturi epuizează resursele fizice, iar starea psihică a individului stă sub semnul iritabilităţii, al indispoziţiei şi al nesiguranţei. Astenia are cauze externe. În acest anotimp, mecanismele psihologice ale omului sunt în schimbare.
Cură verde
Modul în care ne hrănim este important pentru întărirea organismului după perioada de iarnă. Pentru persoanele care suferă de astenie şi de anemie, precum şi pentru cele care ştiu că sunt predispuse la astenia de primăvară este indicată o alimentaţie pe bază de vegetale: plante care conţin multă clorofilă, săruri de fier şi vitam