Conturile globale, reducerea comisioanelor si a timpului de suspendare de la tranzactionare sunt principalele proiecte prin care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vrea sa ajute brokerii si emitentii sa treaca cu bine de criza financiara.
La scurt timp dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a facut public planul de masuri anticriza, Bursa de Valori cauta si ea solutii pentru a ajuta piata de capital sa supravietuiasca crizei financiare. Masurile de sprijinire a pietei vor fi discutate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 24 februarie.
"In aceasta perioada in care activitatea este mai putin intensa, prioritatea Bursei este finalizarea proiectelor incepute. Ma refer aici in primul rand la utilizarea generalizata a conturilor globale, proiect aflat in stadiu avansat si care a demarat odata cu listarea Erste Bank. Sper ca pana in vara acestui an sa fie posibila tranzactionarea prin intermediul conturilor globale", a declarat Anca Dumitru, director general al BVB.
Anca Dumitru, 52 de ani, este directorul general al Bursei incepand din decembrie anul trecut, odata cu demisia lui Stere Farmache. Detine un mandat interimar de sase luni.
Implementarea conturilor globale este un exercitiu destul de dificil pentru ca se va realiza fara intreruperea sedintelor de tranzactionare si pentru ca necesita un sistem de supraveghere usor diferit.
"Procedurile de supraveghere a conturilor globale vor fi diferite: daca in prezent autoritatea de supraveghere se adreseaza Bursei pentru a obtine detalii legate de ordinele de plata, odata cu utilizarea conturilor globale aceste solicitari ale CNVM vor fi adresate brokerilor", a explicat oficialul Bursei.
Conturile globale sunt una dintre principalele cerinte ale societatilor de brokeraj care intermediaza pentru fonduri de investitii straine, care s-au aratat nemultumite de siste