Romania ar fi "de dorit" sa apeleze la un pachet de finantare de 20 mld. euro, similar celui din Ungaria, avand in vedere ca necesarul de finantare al economiei pentru acest an este inca incert, considera analistii ING Bank.
"Pozitia autoritatilor este din ce in ce mai inclinata catre un acord FMI - UE. Avand in vedere incertitudinile legate de nevoile de finantare, credem ca ar fi de dorit un pachet similar celui din Ungaria, de 20 de miliarde de euro. O decizie pentru a accepta supravegherea FMI are implicatii pozitive pentru economia romaneasca atat pe termen scurt, cat si lung", se arata intr-un raport al analistilor de la ING Bank Romania.
Analistii ING Bank considera ca apelarea la un pachet de la Fondul Monetar International (FMI) - Uniunea Europeana (UE) devine din ce in ce mai probabila.
"Guvernatorul (Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu - n.r.) nu a exclus miercuri un acord cu FMI, dar a subliniat si importanta finantarii de la UE. Suntem solidari cu aceasta opinie, in contextul in care un acord cu FMI ar putea fi utilizat pentru nevoi privind plata balantei de plati si a majora credibilitatea Romaniei in fata investitorilor, in timp ce fondurile de la UE ar putea fi folosite pentru a sustine cresterea economica si pentru a acoperi temporar deficitul bugetar. Ambele lucruri sunt foarte importante pentru economia romaneasca", se arata in raportul ING Bank.
Daca nevoile de finantare ar fi calculate dupa scenariul bancii centrale, acestea s-ar situa la circa 10 mld. euro, considera analistii ING.
"Totusi, un imprumut mai mare ar fi mai bine primit de catre piete si va oferi o pozitie mai buna pentru BNR, avand in vedere nivelul actual al rezervelor valutare, de 26 de miliarde de euro", se mentioneaza in raport.
ING Bank si-a revizuit, in aceasta saptamana, estimarile privind deficitul de cont curent in 2009, de