Românii mai au mult de aşteptat pentru a călători fără viză în SUA. Washingtonul a decis că un stat poate intra în programul Visa Waiver doar dacă rata de refuz a solicitărilor pentru vize turistice este de 3%.
În anul fiscal 2008, 25% dintre cererile de viză depuse la Ambasadă SUA din România au fost respinse, a declarat, pentru Mediafax, consulul general al Statelor Unite, James Gray.
Pragul de 3% va fi reintrodus de la 1 iulie 2009, odată cu lansarea, de către Departamentul pentru Securitate Internă, a unui sistem biometric de monitorizare a ieşirilor în aeroporturile din SUA. Din 2007, pragul fusese ridicat la 10 procente.
Potrivit consulului, ambasada SUA din Bucureşti primeşte între 150 şi 350 de cereri de viză zilnic. "Cel mai mare număr de cereri se înregistrează primăvara şi vara, iar cel mai scăzut iarna", a explicat Gray, potrivit căruia ambasada nu face statistici ale solicitanţilor în funcţie de vârstă, gen, profesie sau zona de provenienţă.
RECOMANDĂRI
Consulul general al SUA le-a reamintit celor care doresc să călătorească în America ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a-şi spori şansele să primească viza. "Legislaţia americană stipulează că un solicitant ce doreşte să obţină o viză turistică trebuie să aibă reşedinta într-o altă ţară pe care nu are intenţia să o părăsească. Prin urmare, solicitanţii trebuie să demonstreze că au legături strânse cu ţara de reşedinţă şi că aceste legături îl vor determina să părăsească SUA (unde se află în alt scop decât cel de a lucra) după perioada temporară de şedere. Conform legii, solicitantul este cel care trebuie să dovedească aceste legături. Ofiţerii consulari trebuie să decidă într-un timp foarte scurt dacă o persoană se califică pentru obţinerea unei vize de şedere temporară. În majoritatea cazurilor, decizia se ia după un mini-interviu