Doar 4,8% din totalul infractorilor cercetați de poliția italiană anul trecut sunt români, arată cifrele date publicității de oamenii legii din Peninsulă. Sursa: Reuters
Mai mult decât atât, potrivit statisticilor, procentul imigranților români care comit infracțiuni în Italia a scăzut în 2008, comparativ cu 2007, când 5% dintre infractori erau de cetățenie română.
Datele oficiale contrazic astfel sondajele alternative, date publicității recent de către o agenție de presă italiană, potrivit cărora infracțiunile comise de conaționalii noștri ar fi crescut cu 30 de procente. Practic însă, potrivit datelor poliției, cele 30 de procente reprezintă numărul total al străinilor de diferite naționalități care au comis fapte penale în Italia.
Cea mai mare parte a infracțiunilor de care românii din Italia se fac vinovați sunt cele așa-numite „de vitrină”: furturile, în 15% dintre cazuri, urmate, la scurtă distanță, de prostituție, cu 12%. Dintre cele peste 3.000 de violuri înregistrate în Peninsulă, mai puțin de jumătate sunt comise de imigranții străini, iar 20% dintre acestea din urmă au făptași români.
Dacă își recunosc vina, românii scapă mai ieftin
Singura șansă a românilor acuzați de in fracțiuni în Italia este să-și recunoască fapta, altfel se pot alege cu pedepse mai mari, susține avocatul italian Pierpaolo Livio, care reprezintă mulți români implicați în procesele din Peninsulă. Acesta spune că, deși se află în prim-planul autorităților locale, românii nu sunt cei mai mari răufăcători din țară și, de multe ori, sunt judecați și condamnați chiar pe nedrept. Cel mai des, aceștia sunt acuzați de furturi prin cărți de credit false, tâlhării și agresiuni sexuale.
Fără avocat, ca și condamnat
Dacă un român acuzat de orice infracțiune nu-și poate permite un avocat, soarta lui este pecet