CONFLICT. Volumul „Strania poveste a lui Benjamin Button și alte povestiri din epoca jazz-ului”, de F. Scott Fitzgerald, a cărui povestire titulară a inspirat filmul omonim de mare succes (13 nominalizări la Oscar), a apărut deja pe piață, sub egida unei edituri obscure, TKJ Publishing, semnalează Editura Polirom, care consideră prejudiciul „extrem de grav”.
Polirom, editura care publică opera celebrului autor american în România, a semnat recent contractul pentru acest volum și urmează să-l publice în luna aprilie.
„Nu ne judecăm cu un anonim. Solicităm doar retragerea volumului de pe piață”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. În replică, Ionel Tudorache, editorul versiunii-pirat, a declarat pentru EVZ că, după știința sa, operele apărute în SUA până în 1923 sunt ieșite de sub copyright, iar volumul disputat a apărut în 1922, fapt care i-a fost confirmat și din America.
„Dacă mi se demonstrează altceva, le dau cartea și banii încasați pe ea. N-am făcut-o pentru bani”, a mai spus Tudorache. Agentul literar Simona Kessler explică această încurcătură: „Lucrul invocat de Tudorache se află în legislația americană, dar aici se aplică legea din România, care trasează perioada de aplicabilitate a drepturilor la 70 de ani de la moartea autorului (Fitzgerald a murit în 1940 – n. red.).
Editorii nu sunt de bună-credință, dovadă că s-au adresat agenției literare americane, care le-a comunicat că copyright-ul aparține altcuiva. Sunt oameni care au lucrat într-o editură, deci cunoșteau foarte bine legea”. Filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button”, avându-i în rolurile principale pe Brad Pitt și Cate Blanchett, a avut premiera la sfârșitul anului trecut și este favorit la Gala Premiilor Oscar, cu 13 dintre cele mai importante nominalizări.
Povestea imaginată de F