Elena Udrea nici macar nu a inventat tichetele de vacanta. In Romania, a tanjit dupa ele si Dan Matei Agathon la vremea lui, ideea a fost vanturata si prin 2006, dar abia acum s-a gasit un sef peste Turism suficient de puternic, din punct de vedere politic, pentru a le impune.
Mai mult decat atat, aceste tichete nu sunt o inventie romaneasca. Ele exista si in Ungaria. Asadar, ce e bun la Balaton, de ce n-ar fi bun si la Marea Neagra?, intreaba tatal avortatului parc Dracula. Din cauza starii turismului romanesc, din cauza situatiei bugetare precare si din cauza specificului afacerilor de acest tip in Romania.
Sa le luam pe rand.
Servicii romanesti, model unguresc
Tichetele acestea de vacanta, recent adoptate de Guvern, sunt o forma de cocolosire a lipsei de calitate si dezinteresului care domnesc in turismul romanesc. Angajatorul va fi tentat sa le prefere primei de vacanta, pentru ca nu poarta impozite.
Angajatul va avea de ales intre ele si nimic asa ca probabil le va lua si se va duce cu ele intr-un hotel sau o pensiune din Romania. Aceasta se va trezi cu noi clienti fara niciun efort suplimentar in zona calitatii. Mana cereasca si mai multe nu.
In loc sa faca investitii, sa munceasca pe branci si sa-si bata capul pentru a spori calitatea si a imbunatati conditiile, hotelierul roman va primi castiguri suplimentare cadou.
Beneficiile vor fi ca la Balaton, serviciile insa ca la Marea Neagra, lucru pe care-l va simti turistul, net dezavantajat. In locul primei de vacanta care-i acoperea, macar partial, costul unui concediu de calitate unde dorea el, angajatul va trebui sa se multumeasca cu tichetele pentru mizerabilul turism sau nu va primi nimic.
Elena Udrea ne spune ca tichetele de vacanta vor scoate la suprafata castigul "la negru" din turism, pentru ca ele nu vor putea fi in