Jurnalistii sunt niste nemultumiti si fara motiv, dar mai ales cu a 59-a Berlinala n-a stralucit aproape in nicio privinta, dar asta nu inseamna ca printre cele mai importante momente ale evenimentului nu se gasesc cateva care sa merite amintite. Unul dintre ele este chiar Ursul de Argint castigat de "Katalin Varga", primul film cu un producator roman din istoria recenta a festivalului.
Cel mai bun lucru la Berlin 2009? Casa celor 100 de beri. Nu este un film, ci o locanta din Potsdamer Platz a carei selectie de exact o suta de beri din lumea intreaga s-a transformat intr-un tratament eficient dupa vederea unui film prost! Dupa "Mammoth", care incerca sa-mi bage in cap ca "americanii-s de vina", mi-am revenit cu o bere blonda si picanta (spre deosebire de filmul fara sare si piper cu Gael Garcia Bernal), iar in cazul lui "Happy Tears" (cu Demi Moore) am re-simtit ca traiesc dupa o bere belgiana cu binemeritatul nume Delirium Tremens (alcool 10%).
Dar... la festival am vazut-o pe Kate Winslet (superba!). Si... a fost cat pe ce sa ies la jumatatea filmului "La teta asustada", insusi castigatorul Ursului de Aur. Chiar daca subiectul filmului este trist (miile de femei violate in timpul conflictului intern din Perú le-au transmis si fiicelor lor o teama exagerata fata de sexul opus, cunoscuta popular drept "la teta asustada"), metoda Faustei, protagonista, de a scapa de un eventual viol il va surprinde pana si pe cel mai harsit intr-ale ciudateniilor cinematografului de arta. Interpreta Faustei, Magaly Solier, a oferit un moment emotionant la gala: dupa cateva cuvinte in spaniola, actrita a inceput sa vorbeasca intr-un dialect peruan, facandu-l pe traducatorul german sa amuteasca brusc. Solier a fredonat in acelasi dialect si un emotionant cantec din film, in aplauzele publicului cu ochii in lacrimi. Putine au fost filmele cu adevarat bune din festival, da