Numarul dosarelor de insolventa se va ridica anul acesta la 20.000, in crestere cu 38% fata de anul 2007, estimeaza Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
El a mentionat ca la acestea se adauga dosarele initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), asa-numitele dosare "de curatire", ale unor "companii fantoma", care nu au activitate economica. Numarul companiilor de acest fel se ridica la 40.000.
"Anul trecut numarul dosarelor de insolventa a fost de 14.500. Numai in ultimul trimestru au fost deschise 5.000 de dosare, dupa ce in 2007 numarul cazurilor de insolventa a fost de 8.200. Anul acesta, in ianuarie, au fost deja initiate un numar de 1.600 de proceduri de insolventa, fata de 1.000 in ianuarie trecut", precizeaza Stanescu dupa un eveniment la care au participat mai multi practicieni in insolventa. In piata de profil sunt estimari potrivit carora numarul dosarelor de insolventa va creste si cu 100% anul acesta. Oficialii firmei de avocatura Danila, Petre si Asociatii, una din primele cinci de pe aceasta piata, declarau recent ca numarul dosarelor de insolventa se va dubla in 2009.
Insolventa poate fi urmata de reorganizare sau de faliment, dar avocatii spun ca peste 95% din cazurile de insolventa se finalizeaza prin faliment, din cauza ca societatile declara prea tarziu starea de insolventa.
"Este ca si cum te-ai duce la un doctor cand esti in ultima faza a bolii. Daca veneai de la primele simptome, doctorul te mai putea salva. Asa e si cu societatile care ajung in faliment", a spus Stanescu.
Perspectiva multor falimente a determinat reluarea unei initiative mai vechi a juristilor: proiectul de lege de concordat preventiv care ar putea fi trimis de Ministerul Justitiei la Parlament in cateva saptamani, a spus Stanescu.
Concordatul preventiv presupune o m