Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut iei publice motivele care au stat la baza revocării din funcţiile de conducere a preşedintelui Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi a preşedintelui Secţiei Penale, Dan Iulian Năstase.
Necomunicarea actelor în cazul Gorbunov are la bază neglijenţa unei grefiere şi lipsa capacităţii celor doi manageri de a sesiza acest lucru şi de a lua măsurile care se impuneau pentru eficientizarea Biroului de Executări Penale.
Controlul făcut de Inspecţia Judiciară a CSM a scos la iveală carenţe în activitatea Biroului de Executări Penale din cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Braşov, instanţă înştiinţată de Tribunalul Dolj să ia măsuri pentru reîncarcerarea condamnatului Serghei Gorbunov. Şi nu vorbim doar de eroarea umană a unei grefiere, fie ea Moraru sau Ciociu, ci de întregul sistem de lucru al acestui birou: de la registrele-tip caiet de matematică, completate sumar şi superficial, personalul auxiliar slab pregătit, la judecătorii-delegaţi la grămadă fără defalcarea pe competenţele caracteristice biroului şi la şefii acestora care au făcut un control într-un an fără să depisteze neregulile găsite de Inspecţia Judiciară a CSM.
GORBUNOV, URMĂRIT ŞI INSOLVABIL
La 10 noiembrie 2008, poliţiştii l-au căutat pe Gorbunov, pentru executarea mandatului de reîncarcerare, nu la adresa din rechizitoriu - care era un apartament închiriat de concubina lui Gorbunov, Daniela Gârlea, pe Strada Fragilor nr. 1, bloc A 27, ap. 18 - ci la apartamentul cu nr. 15 din acelaşi bloc, unde moldoveanul ar fi locuit fără forme legale. El nu a fost găsit şi, ulterior, la 3 decembrie, Poliţia informa Tribunalul Braşov despre darea în urmărire naţională a condamnatului.
DAR... "EXECUTAT" ÎN REGISTRU
La 21 ianuarie 2009, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov emite o adresă prin