În timp ce trâmbiţează reducerea cheltuielilor bugetare şi concediază femei gravide, premierul Emil Boc înfiinţează pe şest posturi guvernamentale. Ultima modificare a aparatului executiv presupune apariţia a încă o sută de posturi de inspectori guvernamentali, posturi remunerate cu peste 40 de milioane de lei vechi şi înfiinţate pentru prefecţii şi subprefecţii de care Boc vrea să scape.
Printr-o ordonanţă de urgenţă apărută azi în Monitorul Oficial, premierul a înfiinţat din vârful pixului 100 de posturi de inspectori guvernamentali, în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Emil Boc n-a mai avut răbdare ca schema să fie modificată după adoptarea bugetului, care prevede salarizarea acestor funcţii, şi precizează, în primul articol al ordonanţei, suplimentarea numărului de posturi al SGG "până la intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2009". Pretextul suplimentării atât de consistente a schemei funcţionarilor guvernamentali este "necesitatea adoptării măsurilor de urgenţă care se impun pentru îmbunătăţirea activităţii la nivelul Guvernului".
PE LINIE MOARTĂ, PE CHELTUIALA GUVERNULUI
În realitate, Emil Boc a creat aceste posturi pentru a-i transfera pe prefecţii şi subprefecţii rămaşi de pe vremea liberalilor. Legea nu-i permite premierului să-i demită şi nici să-i scoată din corpul înalţilor funcţionari publici, iar Emil Boc a preferat să crească cheltuielile bugetare înfiinţând posturi de inspectori guvernamentali, inferioare celor de prefecţi şi subprefecţi, în care să-i tragă pe aceştia pe linie moartă. Fostul şef al Secretariatului General al Guvernului, Gabriel Berca, spune că în mandatul său existau vreo 20 de posturi de inspectori guvernamentali. Aceştia se ocupau de proiectele guvernamentale în teritoriu, iar salariul lor de bază era între 37.000 - 42.000 de lei vechi. "Cu sporuri ajungeau la 50-55 d