» Scandalul granituirii judetelor Caras-Severin si Mehedinti a dus la pierderea unei investitii uriase.
Locuitorii din Drobeta Turnu Severin au la robinetele apa din Dunare. Un proiect prevedea inlocuirea ei cu apa de izvor, dar totul s-a naruit. Apa trebuie sa fie adusa de la munte, din Caras-Severin. Lucrarile au inceput inainte de 1989. In zona Barza din apropiere de Toplet, a fost construita priza de apa. Apa trebuia dusa prin conducta pana la Turnu-Severin. Costurile erau estimate atunci la 15 milioane de dolari, bani din care ,,au fost ingropati’’ deja vreo 40 de miliarde de lei vechi in terenurile din Caras-Severin. Renuntarea la investitie tine de domeniul absurdului: neintelegerile privind granita dintre judetul Mehedinti si Caras-Severin. Mai exact, fiecare judet pretinde ca o bucata de teren de cativa kilometri, ii apartine. Dupa o galceava aproape interminabila si ajunsa la tribunal, investitia a fost intrerupta. Permanentul scandal pe tema delimitarii dintre cele doua judete.
Totusi, pana acum, au fost executate o serie de lucrari. Muncitorii au terminat de amenajat priza de apa, conducta de aductiune cu diametrul de un metru a fost pozitionata peste raul Cerna, iar de acolo a fost ingropata in sol pe o distanta de 13 kilometri pana la Orsova, lucrari facute in proportie de peste 80% pe teritoriul judetului Caras-Severin. Insa, o mare parte dintre materialele ramase pe teren au disparut fara urma, mai ales tot ceea ce a insemnat parti metalice, de la tronsoane de conducta si pana la baracile metalice ale muncitorilor de pe santier.
Ba mai mult, au inceput sa fie scoase bucati de conducta ce au fost candva ingropate. Bucatile de material grele de cateva tone au disparut de parca ar fi fost vorba de surcele. Unul dintre localnici, Ion Varan, spune ca ,, auzeam noapte uruit de motoare, iar dimineata se mai vedeau doar urmele de p