Dieta hipertensivilor ar trebui să fie bogată în conopidă. Această legumă are o acţiune benefică asupra sistemului cardiovascular.
Dieta hipertensivilor ar trebui să fie bogată în conopidă. Această legumă are o acţiune benefică asupra sistemului cardiovascular.
Că broccoli este o legumă miraculoasă, care previne bolile cardiovasculare şi chiar cancerul, este un lucru bineştiut. Dar mai puţin cunoscut este faptul că o legumă înrudită, mai ieftină şi mai uşor de procurat în România, are aproape aceleaşi calităţi ca broccoli. Conopida este o sursă bogată de vitamine (C, grupul B, E), minerale (potasiu, calciu, magneziu) şi fibre alimentare. Pentru că are un conţinut crescut de potasiu (320 mg/100 g), această legumă este benefică pentru sistemul cardiovascular. Potasiul joacă un rol foarte important în funcţionarea muşchilor şi implicit a celui cardiac, activitatea lui fiind normalizată de acest mineral. Potasiul reglează tensiunea arterială, iar hipertensivii cărora li se prescriu diuretice trebuie să aibă un aport sporit de potasiu, fiindcă mineralele din organism sunt eliminate o dată cu retenţia de apă. Conopida conţine fibre solubile care menţin constante glicemia şi colesterolul. Din cauza conţinutului bogat în fibre, conopida crudă este mai greu tolerată de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Pentru acestea, o opţiune mai bună este conopida pregătită la aburi.
CRUDĂ SAU FIARTĂ ÎN ABURI
Pentru a beneficia de proprietăţile conopidei, ar trebui să o consumăm crudă, dar cum nu este pe placul tuturor sub această formă, ea poate fi fiartă, dar numai în aburi şi nu mai mult de 10 minute. Numai astfel vom reuşi să păstrăm o parte din vitaminele şi mineralele acestei legume.
100 g conopidă
Calorii 24
Proteine 2,4 g
Glucide 3,5 g
Fibre 2,5 g
Potasiu 320 mg
Magneziu 1