Bancile austriece din Romania nu au nevoie acum de ajutor de la statul roman, insa stabilitatea lor depinde de situatia economica din tara, a explicat intr-un interviu pentru ZF ambasadorul Austriei la Bucuresti, Martin Eichtinger. Oficialul austriac a dat asigurari ca in contextul crizei financiare, bancile austriece nu vor retrage capital de la bancile fiice, implicit de la cele din Romania.
"Bancile austriece din Romania nu au, in acest moment, nevoie de ajutor de la stat. Insa si situatia lor depinde de stabilitatea contextului economic din Romania pentru a carui protectie se implica si guvernul federal austriac la nivel european", a declarat Eichtinger.
Pe fondul crizei financiare, Austria a cerut Uniunii Europene un ajutor de 150 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor din Europa de Est, de frica unui colaps in regiune.
Presedintia ceha a Uniunii Europene, prin vocea vicepremierului Alexandr Vondra, a respins insa planul austriac. Vondra a argumentat miercuri ca nu vede niciun temei pentru masuri aditionale impotriva crizei, amintind de planul deja existent de 200 de miliarde de euro adoptat in decembrie 2008 de liderii europeni.
Cu toate acestea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC), filiala a Bancii Mondiale, au anuntat ca elaboreaza un program pentru sustinerea sistemului financiar din Europa de Est.
In ceea ce priveste posibilitatea preluarii unei parti din actiunile bancilor austriece de catre statul roman in cazul oferirii unui ajutor, Eichtinger a declarat ca bancile din Romania, ale caror actiuni se afla in proprietate austriaca, raman institutii romanesti.
"Guvernul Romaniei va intreprinde toate masurile necesare pentru a garanta stabilizarea pietei financiare romanesti - lucru pe care il face si guve