Criza economica internationala, care a dus la scaderea puterii de cumparare, readuce in discutie un subiect care a generat discutii aprinse : alimentele modificate genetic(OMG). Astfel de produse sunt o alternativa mai ieftina la alimentele ecologice, care s-au scumpit semnificativ in ultimii ani. OMG-urile sunt respinse de organizatiile de mediu si cele sanitare, care reclama influenta negativa asupra sanatatii. Europarlamentarul liberal Magor Csibi a raspuns online la intrebarile cititorilor HotNews.ro in legatura cu acest subiect. Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.
Intalnirea s-a incheiat
Intrati in articol pentru a vedea raspunsurile invitatului
Folosirea unor termeni de "concentrat" sau "congelat" ascunde de multe ori prezenta unui organism modificat genetic. Ce mancam, de fapt ? Cat sunt de daunatoare aceste alimente?
Produsele modificate genetic sunt cu pana la 30-35% mai profitabile decat cele natrale, acesta fiind unul dintre cele mai puternice motive pentru care marii producatori alimentari fac lobby pentru "legalizarea" lor la nivel mondial.Comisia Europeana spune ca OMG pot pune capat crizei alimentare mondiale, dar subliniaza ca utilizarea acestor culturi trebuie atent monitorizata si analizata. Romania este al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic (MG) din Uniunea Europeana, cu o suprafata semanata anul trecut de 7.146 hectare, comparativ cu 350 hectare cultivate in 2007, potrivit Serviciului International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA), informeaza Reuters. Numarul tarilor care cultiva porumbul MG a scazut anul trecut la sapte, dupa interzicerea acestuia in Franta. Tara noastra a urcat trei locuri fata de 2007, cand se situa pe penultima pozitie, inaintea Poloniei. Germania, Marea Britanie si