» Primul pas este capitalizarea bancilor-mama, conditionata de sustinerea ulterioara a filialelor din Europa de Est aflate in dificultate.
» Planul s-ar putea ridica la 150 miliarde euro, suma similara cu cea vehiculata de presa austriaca dupa vizita ministrului de Finante austriac, Pröll.
Temerea ca problemele economiilor din tarile regiunii central si est-europene ar putea provoca pierderi dramatice bancilor straine care fac afaceri in zona a pus pe jar pietele financiare. Ieri, trei institutii financiare internationale au dezvaluit ca lucreaza, in fine, la un plan de sustinere a bancilor din regiune, menit sa evite colapsul pietelor est-europene.
Doua institutii financiare europene, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI), lucreaza impreuna cu International Finance Corporation (IFC) – bratul investitional al Bancii Mondiale – la un program care ar putea avea in vedere intre cinci si zece state, respectiv Romania, Ucraina, Ungaria, Croatia, Serbia, tarile baltice si, eventual, Rusia. Liderul de proiect este BERD, institutie care a fost creata special pentru a ajuta economiile din fostele state socialiste.
Lars Christensen, analist al Danske Bank, spune ca regiunea est-europeana are nevoie de un plan de sustinere financiara, deoarece apare efectul de contaminare si toate tarile sunt vulnerabile, indiferent daca au sau nu probleme. "Daca se intampla ceva grav in economia unei tari, investitorii penalizeaza intreaga regiune", ne-a declarat Christensen.
"Credem ca problema este serioasa, dar controlabila. Avem cateva luni pentru a interveni, doar cateva saptamani in unele state, in conditiile in care exista tari precum Ucraina, aflate in pragul colapsului", a precizat directorul Departamentului de Cercetari al BERD, Jeromin Zettelmeyer.
Un