Parlamentul European a tras semnalul cu privire la rata mare a sinuciderilor cauzate de depresie în ţările Uniunii Europene, care au întrecut deja decesele provocate de accidentele rutiere.
Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre să ia rapid măsuri de prevenire a depresiei şi sinuciderii cetăţenilor, se arată într-un comunicat la PE, ciatat de Mediafax. "Sănătatea mintală, care reprezintă un bun social important, influenţează calitatea vieţii cotidiene. Depresia - şi sinuciderea care, de obicei, o urmează este duşmanul invizibil al UE, deoarece face mai multe victime decât accidentele rutiere", a afirmat raportorul PE, Evangelia Tzampazi.
VEŞTI ALARMANTE
Potrivit statisticilor, una din patru persoane suferă de o tulburare psihică cel puţin o dată în viaţă, iar depresia este cea mai des întâlnită şi are toate şansele să se menţină aşa, iar până în 2020 să devină cea mai frecventă boală din lumea dezvoltată şi a doua cauză de handicap. Cele mai vulnerabile persoane în faţa depresiei sunt femeile, una din şase europence suferind de această tulburare. Iar din 60.000 de sinucideri anuale în UE, 90% sunt provocate de tulburări mintale, se mai arată în raportul PE. De asemenea, raportul arată şi care sunt categoriile cele mai vulnerabile: şomerii, imigranţii, persoanele cu handicap, cele abuzate sau cele care consumă substanţe psihotrope.
PE a recomandat statelor membre al UE să pună, de urgenţă, în aplicare "programe trans-sectoriale de prevenire a sinuciderii", mai ales pentru adolescenţi şi tineri, prin care să li se imprime un mod de viaţă sănătos şi lipsit de abuzuri. De asemenea, europarlamentarii au recomandat organizarea de campanii de informare privind simptomele depresiei şi tendinţele sinucigaşe, precum şi menţinera în societate, şi nu abandonarea sau stigmatizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală.