Ora de literatură română
Biblioteca Naţională a României inaugurează o serie de întâlniri ale criticului literar Alex. Ştefănescu cu elevi de liceu iubitori de literatură. Prima întâlnire, consacrată poeziei lui Nichita Stănescu, va avea loc miercuri, 25 februarie 2009, ora 11, în sala Rotondă (de la sediul central al Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti, str. Ion Ghica nr. 3). Intrarea elevilor - la oricare dintre manifestările din acest ciclu, intitulat Ora de literatură română - este gratuită. Participanţii la întâlnirea de miercuri, 25 februarie 2009, vor primi în dar câte un facsimil după un manuscris al lui Nichita Stănescu. Cei care, în a doua parte a întâlnirii, rezervată discuţiilor, vor formula cele mai interesante întrebări vor fi răsplătiţi cu câte un exemplar din antologia: Nichita Stănescu, Îngerul cu o carte în mâini.
Climate dâmboviţene
Este titlul pus, la rubrica Revista revistelor, de către vigilentul Lector al simpaticei publicaţii LITERE, în nr. 1 din ianuarie 2009. Comentând co-târgovişteana Climate literare, Lector se arată dezolat de "partea care se află în suferinţă" aici, cea a comentariilor de carte: "Trecând peste precaritatea înţelegerii şi improprietatea limbajului, comentariile respective denotă o anume lipsă a discernământului critic". Citatele oferite sunt, într-adevăr, ilustrative pentru tonul "de-a dreptul ditirambic" al recenzentului.
Ce-i facem însă cu cronicile, majoritatea ditirambice, din Litere? Pe cât e de mic formatul revistei, pe atât de gonflate sunt epitetele pe care le întâlnim de pildă la Georgeta Adam. Comentând textele Carolinăi Ilica, exegeta ajunge la asemenea enormităţi: "Mierea, simbol cu conotaţii erotice şi iniţiatice evidente încă din Cântarea Cântărilor, sugerează simultaneitatea vieţii şi a morţii, a trăirii şi a cunoaşteri