*Slovenia abuzează de calitatea de membru UE şi NATO pentru a-şi bloca vecina să adere la aceste structuri
*Mărul discordiei: apele teritoriale, ce nu au fost delimitate după destrămarea Iugoslaviei
Slovenia face abuz de poziţia sa de membru UE şi NATO pentru a şantaja Croaţia. Acuzaţia, extrem de gravă, a fost formulată chiar de preşedintele croat, Stipe Mesici. Mai exact, Slovenia se va folosi de dreptul de veto pe care îl deţine pentru a împiedica aderarea vecinei sale la blocul comunitar, dar şi în comunitatea euro-atlantică. Motivul este un conflict teritorial (privind delimitarea apelor teritoriale, dar şi statutul câtorva puncte de frontieră), ce datează încă din momentul dezmembrării Iugoslaviei (1991), din care ambele state au făcut parte.
„Din nefericire, elita politică din ţara vecină vrea să facă abuz de poziţia de membru al UE şi NATO, pentru a ne şantaja”, a spus Mesici, citat de presa croată. „Cam atât cu coerenţa! Cam atât cu europenismul”, s-a enervat preşedintele croat, care a avertizat că, de acum, impasul nu mai este problema Croaţiei, ci chiar a Uniunii Europene şi a NATO.
Autorităţile de la Ljubljana au reuşit deja să blocheze, în decembrie, negocierile de aderare a Croaţiei la UE, invocând tocmai diferendul teritorial pe care îl are cu Croaţia (or, pentru a dobândi calitatea de membru UE, este obligatorie rezolvarea problemelor de acest fel cu statele vecine). Croaţia spera ca până la sfârşitul acestui an să încheie negocierile de aderare.
Referendum pentru a decide soarta unei ţări vecine?
Mai mult, acum Slovenia s-ar pregăti să împiedice Croaţia să acceadă la NATO. Deşi invitaţia formală de a deveni membră NATO a venit la summitul Alianţei din aprilie anul trecut de la Bucureşti, calitatea de membră cu drepturi depline ar urma să o primească la summitul din aprilie a.c., de la Strasbourg