Prețul drogurilor s-a dublat, numărul furturilor și cel al tâlhăriilor comise de toxicomani crește, iar centrele de tratament sunt la un pas de desființare. Sursa: Hepta
Deja instaurată în România, criza de pe piața stupefiantelor face ca, de la o zi la alta, să crească numărul furturilor și tâlhăriilor comise de toxicomanii în căutare de bani pentru doza zilnică. Una dintre explicațiile date de specialiști ar fi că prețul heroinei - cel mai consumat drog de la noi - s-a dublat în doar câteva zile.
De parcă toate acestea nu ar fi de-ajuns, autoritățile pregătesc desființarea centrelor de tratament și adicție pentru toxicomani, dar și a Agenției Naționale Antidrog (ANA).
„Se gândesc, probabil, că astfel vor face economie la buget - dacă ținem cont de faptul că guvernul Tăriceanu alocase, pentru acest an, un milion de euro doar pentru programe destinate tratamentului dependenților de droguri. Politicienii uită însă faptul că aceste servicii nu fac decât să ajute societatea deoarece, odată ajunși la noi, pacienții nu mai alimentează dealerii cu bani, nu mai intră în infracționalitate și nu mai pot răspândi cu ușurință hepatita C sau virusul HIV. Desființarea centrelor ar reprezenta o tragedie”, spune psihiatrul Eugen Hriscu, de la Centrul de Asistență a Adicțiilor „Alexandru Obregia”, din Capitală.
80 de lei, doza de heroină
Concret, consumatorii din București (considerat, de altfel, „polul” consumului de stupefiante din România) plătesc, în aceste zile, minimum 80 de lei (față de 30- 40 de lei, luna trecută) pentru o doză de heroină, aproximativ 200 de euro pentru un gram de cocaină (față de 80 de euro, acum câteva săptămâni) și 100 de lei pentru o pastilă de ecstasy (față de maximum 80 de lei). Așa susțin polițiștii, potrivit cărora prețul crescut al stupefiantelor arată că acestea intră pe piață într-o c