» Legea tichetelor de vacanta, promovata de Guvernul Boc acum cateva zile este, de fapt, aceeasi cu propunerea din 2004 a deputatului PSD Octavian Mitu si care a fost respinsa definitiv. Pe 21 martie 2005, toti parlametarii de atunci – PSD, Alianta D.A. PNL-PD – si-au dat mana peste dusmaniile politice si au votat impotriva proiectului.
» Daca in 2004 premierul de atunci Nastase argumenta ca nu poate sustine de la buget initiativa tichetelor de masa, FMI se impotrivea acestei masuri tot din cauza cheltuielilor bugetare exagerate, astazi, in prag de criza, Guvernul Boc arunca banii pe fereastra ministrului Elena Udrea.
Singura diferenta notabila intre cele doua proiecte de lege este aceea ca in 2004, pe cand ministru al Turismului era Dan Matei Agathon, beneficiarii tichetelor de vacanta contribuiau, alaturi de angajator, la fondul comun din care urmau a fi cumparate biletele. Disparand contributia angajatului, au disparut si articolele din lege care se refereau la acest fapt. Cele ramase au fost reformulate si s-a umblat putin la sintaxa: spre exemplu, daca in 2004 salariatii erau cei care puteau primi tichete de vacanta, in 2009 angajatorii sunt cei care le pot acorda. S-a stabilit si o noua valoare a tichetelor si s-au majorat amenzile pentru contraventii: "de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei" in 2004 a devenit in 2009 "de la 1.000 la 5.000 lei". In rest – conditii de acordare, ce trebuie sa scrie pe tichete, faptul ca sunt deductibile, ca plata acestora se face prin intermediul bancilor, ca sumele din aceste conturi bancare nu pot fi utilizate pentru investitii decat in anume conditii, ca unitatile care vor emite tichetele trebuie avizate de Ministerul de Finante etc. –, toate aceste prevederi se regasesc in ambele legi, aproape in aceeasi formulare.
Vacantele pe tichet au fost boicotate de PNL, PD si PSD
Guvernul Nasta