Desi are numeroase cladiri - monumente istorice, Braila nu a reusit sa si le puna vreodata cu adevarat in valoare. Fie pentru ca nu a stiut cum trebuie sa o faca, fie ca nu a vrut, administratia locala a ridicat, de multe ori, neputincioasa din umeri. In ultimii 19 ani nu s-a facut mare lucru in aceasta privinta, desi aproape de fiecare data cand s-a pus problema unei imagini a Brailei, a unui potential care sa poata fi valorificat turistic si economic, centrul istoric a fost mereu vanturat ca una dintre solutiile salvatoare.
S-au mai reabilitat cateva cladiri si strazi, s-a mai restaurat cate ceva, dar mereu sporadic, pe bucatele si in atat de multi ani, incat ceea ce se incepea intr-o parte se degrada deja cand se finaliza in cealalta. Mereu s-au invocat fel de fel de motive, de la lipsa banilor la regimul juridic ori chiar neputinta. S-au construit cladiri aiurea, altele s-au demolat anapoda, unele s-au reabilitat de-a dreptul grotesc, cu faianta si termopane ori s-au lasat pur si simplu in paragina. In schimb, mereu am fost aproape invidiosi pe orase precum Brasov ori Sibiu, care au stiut sa-si puna in valoare cladirile istorice.
Acum, autoritatile locale se plang ca mai multe astfel de cladiri istorice au fost abandonate de proprietari si ca nu prea au ce face. "Noi ii putem amenda pentru ca pun in pericol cladirea, pentru ca zonele respective sunt insalubre, dar mai mult nu avem ce face. Vrem ca prin amenzi sa obligam proprietarii sa mentina casele curate, refacute, pentru ca altfel nu avem cum sa procedam", spune primarul Aurel Simionescu. Si cine opreste Primaria sa dea amenzi? Cine a oprit pana acum Primaria sa-i sanctioneze pe acesti proprietari? Mai mult nici nu trebuie sa faca. In definitiv, solutia la problema e simpla, daca se vroia cu adevarat sa se faca ceva. Nu mai spun ca toate constructiile, demolarile sau renovarile aiuristi