O campanie de presă dură împotriva românilor din Italia, atacuri xenofobe şi o retorică rasistă din partea unor politicieni - aceasta este atmosfera care-l aşteaptă luni, la Roma, pe ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.
La atmosfera creată de italieni a pus paie pe foc şi consulul român la Torino, Iulia Buje, care a declarat joi că ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, a intervenit pe vremea când el era un simplu avocat, iar România nu intrase în UE, pentru a facilita obţinerea de acte pentru angajaţii săi români aflaţi ilegal în Italia. Consulul a lăsat să se înţeleagă că Maroni a angajat români la negru la acea vreme, ceea ce face ca actuala lui atitudine antiromâni să pară ipocrită. Ieri, MAE a chemat-o pe Buje la centrală, pentru consultări.
S-A RĂZGÂNDIT
Iulia Buje a revenit însă ieri asupra spuselor iniţiale, declarând că nu ştie clar dacă Maroni a angajat români la negru, dar e sigură că a intervenit pentru a facilita obţinerea de atestate de identitate pentru trei români. Maroni a catalogat informaţiile drept "invenţii". "Ministrul nu a avut niciodată colaboratori domestici români", a spus prin purtătorul său de cuvânt, potrivit ANSA. Maroni a discutat cu ministrul de Externe, Franco Frattini, pentru a acţiona pe cale consulară în privinţa afirmaţiilor consulului român la Torino. Iulia Buje este consul la Torino din septembrie 2008. Înainte să ocupe acest post, a fost şefa Consulatului General al României la Lyon. Traseul ei profesional a mai inclus Los Angeles şi Washington. Cel mai lung mandat l-a avut în perioada 1998-2002, când a fost consul la Milano, unde consul general era soţul ei, Alexandru Mugurel Buje.
Ministrul de Externe român îi va detalia, probabil, luni, la Roma, omologului său italian, Franco Frattini, acuzaţiile pe care le-a lansat în urmă cu o săptămână. Diaconescu a declarat