Chiar daca noi ne tot mandrim ca sistemul romanesc de invatamant este mult mai eficient decat cel din alte tari si ca elevii si studentii romani "fac scoala" cum trebuie, se pare ca, in realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nicio universitate din Romania nu a reusit sa patrunda in topul celor mai bune 500 de institutii de invatamint superior din lume. Pana acum ceva timp, elevii erau obisnuiti si chiar resemnati, stiau cam ce invarte Romania in sistemul de invatamant. Elevul stia ce trebuie sa faca sa intre la facultate, de ramas nu era greu, iar de iesit, slava Domnului, iesea linistit cu o hartie in mana. Elevii multumiti, cei de sus - si mai si.
Ce ne facem acum, cand pana si unii elevi se prind ca e mai bine orice in afara, chiar si studiile universitare? Unii doresc sa plece din Romania cu orice pret, pentru simplul fapt ca s-au saturat de "valorile morale" dupa care ne ghidam, altii pentru ca au aspiratii mai mari decat ceea ce ofera sistemul nostru universitar, avand in vedere ca in ziua de azi, cu un portofel bine intretinut, mai oricine poate capata o diploma. Elevii acuza lipsa de etica a unor porfesori si implicit a intregii strategii pe care se bazeaza sistemul, iar profesorii blameaza elevii pentru lipsa de interes a acestora. In spatele supozitiilor reciproce, se ascund examene trecute ilegal, licente cumparate, poate chiar si averi facute pe baza lor.
Dat fiind ca rezultatele sunt mai mult decat evidente, elevii pun un semn de intrebare in ceea ce priveste alegerea lor de a-si continua studiile in tara. Dupa terminarea unei facultati, compatibilitatea cu posibilitatile de profesare a "meseriei" e cam stangace. Cunostintele dobandite in facultate nu prea ajuta, practic vorbind, la sistemul economic, oricum si el subred. Nivelul de trai este scazut, direct proportional cu nivelul de pregatire al celor ce detin, in fond, doar o