Daca ramai fara job si nu ai niciun ban pus deoparte, dar vrei sa deschizi o afacere, statul nu iti da nicio sansa. Desi, teoretic, la banca poti garanta cu proiectul pe care-l ai, practic, nicio institutie financiara nu risca sa-ti acorde bani, daca nu ai un istoric solid ca persoana juridica. Si atunci, de unde poti obtine finantare? Ca sa poti beneficia de fondurile nerambursabile, trebuie sa vii tu, in prealabil, cu finantarea, urmand sa recuperezi, in transe, maximum 70 % din investitie. P
Daca ramai fara job si nu ai niciun ban pus deoparte, dar vrei sa deschizi o afacere, statul nu iti da nicio sansa. Desi, teoretic, la banca poti garanta cu proiectul pe care-l ai, practic, nicio institutie financiara nu risca sa-ti acorde bani, daca nu ai un istoric solid ca persoana juridica. Si atunci, de unde poti obtine finantare?
Ca sa poti beneficia de fondurile nerambursabile, trebuie sa vii tu, in prealabil, cu finantarea, urmand sa recuperezi, in transe, maximum 70 % din investitie. Prin urmare, la demararea afacerii, trebuie sa dispui de cel putin 30% din fonduri. Daca nu ii ai, poti cere un avans de cel mult 20% de la UE, pentru care ti se va solicita o garantie de 110% din suma solicitata.
Simona Costeanu, general manager Over Business, companie de consultanta si executie a proiectelor din fonduri nerambursabile, spune ca o firma cu pana in 9 angajati care vrea sa dezvolte in spatiul rural o afacere non-agricola poate primi de la Uniunea Europeana maximum 200.000 de euro, reprezentand 70% din valoarea unui proiect.
Ca sa contractezi un credit la banca, nu prea se pune problema. In acest moment, se acorda extrem de greu. Totusi, daca esti foarte norocos si, din intamplare, reusesti sa-i “pacalesti” pe bancheri, trebuie sa platesti dobanzi foarte mari.
Constanti