Fondul de carte veche al bibliotecii este unul foarte valoros şi are zeci de mii de volume.
Studenţii din alte judeţe, dar şi cercetătorii din străinătate apelează frecvent la cărţile vechi ale Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” din Arad. Potrivit conducerii instituţiei, peste jumătate din persoanele care au apelat anul trecut la Secţia de Colecţii Speciale a bibliotecii arădene au fost studenţi timişoreni şi cercetători din Budapesta şi Szeged.
Fond impresionant
„Pentru că fondul de carte veche deţinut de instituţie este foarte mare şi cuprinde numeroase cărţi rare, la secţia noastră apelează şi persoane din alte zone ale ţării şi chiar din străinătate”, a explicat bibliotecara Adriana Czibula. Consultarea Fondului de Patrimoniu se efectuează numai în condiţii speciale, cu aprobarea conducerii instituţiei.
Chiar şi aşa, secţia nu duce lipsă de cititori. Angajaţii instituţiei spun că persoanele care vin aici se documentează pentru susţinerea licenţelor, a tezelor de doctorat sau pentru pregătirea unor seminarii, cele mai solicitate cărţi fiind cele din domeniul istoric. Programul de funcţionare al secţiei este de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00.Fondul de carte veche al bibliotecii arădene este unul impresionant, cuprinzând aproape 22.000 de volume, peste 600 de manuscrise şi cărţi româneşti, 22 de incunabule şi 34 de hărţi şi atlase vechi. Biblioteca deţine cărţi rare şi periodice, apărute între anii 1481 şi 1900 în limbile latină, franceză, germană, maghiară, italiană, greacă veche, engleză, poloneză şi ebraică.
Numărul cărţilor străine se ridică la peste 20.000 de exemplare. Domenile în care se pot documenta cei care apelează la această secţie sunt variate: beletristică, lingvistică, teorie literară şi artistică, filosofie, drept, religie, istorie, comerţ, medicină, chimie, fizică, matematică, astrologie, ştiinţe ale natu