Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, spune că instituțiile de învățământ liceal vor avea dreptul să introducă un concurs de ocupare a locurilor în clasa a IX-a. Sursa: Mediafax
EVZ: În 1989 erau vreo 125.000 de studenți. Acum sunt vreo 700.000. Sunt mulți, sunt puțini?
Ecaterina Andronescu: Domeniul universitar este cel mai dinamic, cu o creștere fantastică din toate punctele de vedere. Și cerințele de pe piața muncii au crescut pentru absolvenții de facultate.
Dar calitatea absolvenților?
N-aș spune neapărat asta. Lumea universitară a rămas una eterogenă, cu vârfuri și mediocrități. Marea majoritate a studenților își caută un job pentru a putea trăi, alocând un timp mai redus pregătirii profesionale. Deseori constatăm că, față de rezultatele cu care a venit din liceu, cele din facultate sunt mult mai slabe.
Există metehne comune la studenții de azi și de ieri?
Am constatat, și înainte, ca și acum, tendința studenților de a se pregăti numai în sesiune. „Tocitul” duce mereu la aceleași rezultate, indiferent de epocă: asimilarea de informație într-un termen scurt înseamnă și reținerea acesteia pe termen scurt. De aceea, universitățile încearcă să implementeze o evaluare continuă, pentru a-i obliga pe studenți să învețe continuu.
„Trebuie să renunțăm la tezele unice”
Este posibil să se schimbe modul de admitere în învățământul universitar?
Mai întâi, toate universitățile trebuie evaluate instituțional, pe baza criteriilor stabilite prin lege. În funcție de rezultatele evaluării, instituțiile de învățământ superior vor decide dacă este cazul să înăsprească modul de admitere.
Până la admiterea în universități, ați decis să schimbați Bacalaureatul.
Da, pentru că este necesar să regândim programa școlară, orientând-o spre competențele, spre abilitățile elevilor.