După ce au fost obligate să-şi închidă crematoarele ne-ecologice, majoritatea spitalelor din zona Moldovei colaborează cu firma suceveană SuperStar, care incinerează contra cost deşeurile După ce au fost obligate să-şi închidă crematoarele ne-ecologice, majoritatea spitalelor din zona Moldovei colaborează cu firma suceveană SuperStar, care incinerează contra cost deşeurile medicale.
Kilogramul de resturi costă în jur de 3 lei, iar fiecare spital cheltuieşte lunar între 3.500 şi 6.000 lei pentru a scăpa de resturile spitaliceşti. „Este un sistem ecologic bazat pe două camere de ardere la 1200 grade Celsius.
Procesul este monitorizat permanent”, afirmă Marcel Rusu, directorul firmei. SuperStar are o cotă sigură de piaţă, din moment ce niciunul dintre spitalele din Moldova nu deţine un astfel de sistem.
La Iaşi, doar unul dintre cele 14 spitale are un aparat de neutralizare a deşeurilor, pe bază de microunde. Acesta are însă o capacitate mică şi abia acoperă nevoile unităţii.
Doar de la Spitalul Judeţean Suceava se colectează lunar unsprezece tone de seringi, pansamente, organe umane şi materiale plastice folosite în secţii, a căror procesare costă peste 30.000 lei.
De asemenea, spitalele din judeţul Botoşani plătesc peste 15.000 lei pentru a scăpa de deşeurile biologice, în vreme ce unităţile medicale din Bacău cheltuiesc în acest scop 50.000 lei lunar.
Cel mai mult plăteşte însă Spitalul Judeţean din Focşani, care are contract cu o firmă din Constanţa: 57.000 lei lunar. Spitalele din Bacău şi Focşani vor avea însă din primăvară propriile neutralizatoare şi vor scăpa de aceste cheltuieli.