Misiunea martiana Phoenix continua sa ne rezerve surprize. Ultima dintre ele este....o picatura de apa. Sau, cel putin, ceva care seamana foarte bine cu o picatura de apa. Prima picatura de apa de pe Marte. Este o observatie - si o fotografie - controversata. Putem infera din atata lucru ca exista apa in faza lichida pe marte? Cum a ajuns picatura acolo?
Apa pe Marte?
mirel_poza
Foto: NASA
L-am intrebat pe Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris cum se explica acest fenomen.
R. Ce se vede, de fapt, in imagine?
Imaginile prezentate in New Scientist sunt focalizate pe material martian depus pe unul din picioarele sondei spatiale. Acest material a fost depus ca urmare a actiunii retrofuzeelor, in momentul punerii sondei pe solul martian. Cu alte cuvinte, o parte din solul martian de sub sonda spatiala a fost ridicat in atmosfera ; ulterior acesta s-a depus si pe picioarele sondei. Aprinderea retrofuzeelor a permis deopotriva expunerea straturilor mai profunde ale solului martian.
R: In urma acestui proces, deci, s-a putut vedea un fragment de materie care arata ca o picatura de apa. Este o picatura de apa? Ce spun specialistii?
Unul din fragmentele de materie depuse elementele de sustinere ale laboratorului Phoenix seamana foarte mult ca forma cu o picatura de lichid. In termeni tehnici, putem vorbi despre una/mai multe substante aflate in faza lichida si la care se manifesta o tensiune superficiala importanta.
R: Si mai interesant este ca o serie de fotografii, facute pe o perioada mai lunga de timp, arata ca diametrul picaturii se modifica in timp, mai precis, ca a crescut in cateva saptamani. Cum se explica acest lucru?
Doua ipoteze de lucru sunt luate in considerare in explicarea acestui
fenomen: Una ar fi ca substanta se afla in faza lichida s