Banii, redirecţionaţi către două proiecte italiene
Uniunea Europeană va reduce cu 50 de milioane de euro finanţarea pentru proiectul Nabucco (singurul proiect european menit să reducă dependenţa de resursele ruseşti şi la care este parte şi România). Recent, forul comunitar acceptase să deblocheze 250 de milioane de euro pentru acest proiect, ale cărui costuri totale sunt estimate la 7,3 miliarde de euro, relatează Dow Jones Newswires.
Banii retraşi de la finanţarea pentru Nabucco vor fi alocaţi însă pentru construirea unui gazoduct între Algeria şi Italia, dar şi pentru o tehnologie experimentală italiană destinată reducerii de emisii de CO2 (stocarea în subteran a emisiilor de carbon).
De asemenea, Comisia Europeană a propus şi dublarea finanţării pentru un gazoduct de conexiune între Franţa şi Belgia. Pentru ca toate aceste propuneri ale Comisiei să fie transpuse în practică, ele trebuie să fie aprobate atât de statele membre, cât şi de Parlamentul European.
Negocierile pentru construirea Nabucco se împiedică de mai mulţi ani de garanţiile de umplere a gazoductului. Demersurile se intensificaseră la începutul anului 2009, în urma conflictului gazier ruso-ucrainean. Acum, se pare că ele s-au blocat din nou, de această dată din cauza pretenţiilor Turciei, care doreşte ca, odată construit gazoductul, să obţină 15% din gazele care l-ar tranzita. Dacă nu se va ajunge însă la o înţelegere între UE şi Turcia, proiectul Nabucco în ansamblu ar putea pierde şi o finanţare din partea Băncii Mondiale, care se oferise să subvenţioneze o parte din lucrările de construcţie, cu condiţia să fie găsit un compromis cu Bruxellesul. Iată de ce ţările ce participă la Nabucco au ameninţat că vor exclude Turcia din proiect şi că nu va fi chemată să semneze acordul interguvernamental ce ar trebui semnat în mai, dacă nu îşi schimbă poziţia.
Printre furn