Aproximativ şase din zece adulţi suferă, pe parcursul unui an, de o durere de spate, mai mult sau mai puţin severă. Medici din întreaga lume încearcă să explice de ce apar atât de des durerile de spate. Pentru a înţelege mai bine mecanismul complicat al inepuizabilei “surse de neplăceri” numită generic “spate”, o succintă lecţie de anatomie e inevitabilă. Coloana vertebrală este, practic, un pilon central, alcătuit din vertebre osoase, separate de discuri intervertebrale care acţionează ca un soi de amortizoare.
“Durerile de spate reprezintă preţul pe care îl plătim pentru poziţia bipedă”, explică dr. Aaron Filler, chirurg ortoped în Santa Monica, SUA. Când coloana vertebrală este orizontală, ca în cazul patrupedelor, greutatea suplimentară destinde vertebrele.
Nu acelaşi lucru se petrece atunci când sarcina suplimentară se adaugă pe o coloană verticală. Creşterea în greutate comprimă structurile vertebrale. Odată cu înaintarea în vârstă, cu uzura, cu efectele atracţiei gravitaţionale şi a bolilor adiacente (osteoporoză, boli reumatice etc.), coloana vertebrală are de suferit.
Durerile de spate pot avea diverse cauze, cel mai frecvent provocate de spasme musculare, de entorse sau rupturi musculare, provocate de eforturi prea mari sau insuficient pregătite - ridicarea unor greutăţi, poziţie defectuoasă timp îndelungat, încălţăminte inadecvată. De altfel, studiile americane arată că durerile de spate au crescut ca frecvenţă direct proporţional cu creşterea numărului angajaţilor care lucrează la calculator.
„Suspensia” corpului omenesc
Coloana vertebrală e alcătuită din 33-34 piese osoase numite vertebre. Are drept componente partea dură, osoasă - vertebrele care o alcătuiesc - componenta conjunctivă, formată din structuri fibroase şi elastice de legătură dintre vertebre (discurile intervertebrale,