Din procesul de restructurare al Royal Bank of Scotland va rezulta o „bancă bună“
Abia intrată în România la sfârşitul anului 2007, Royal Bank of Scotland (RBS), una din băncile britanice salvate de la faliment cu fonduri publice, are planuri de vânzare a diviziilor din Europa Centrală şi de Est, printre care şi cea din România, potrivit cotidianului The Times.
Banca intenţionează să transfere astfel diviziile de retail din această regiune într-o „bancă rea“, formată din active neperformante, care urmează să fie vândute. Toate aceste acţiuni fac parte dintr-un amplu proces de restructurare. În final, va rezulta o „bancă bună“, cu active solide financiar, ce va include operaţiunile din Marea Britanie, SUA şi câteva alte state unde RBS are o prezenţă semnificativă pe piaţă.
De alfel, nu numai Marea Britanie este preocupată de eliminarea activelor toxice, problema fiind discutată recent la nivelul miniştrilor de finanţe din UE. Comisia Europeană urmează să prezinte în câteva săptămâni un ghid despre modul de evaluare şi abordare al activelor neperformante. Eliminarea activelor toxice din actele băncilor le-ar îndepărta de posibile pierderi şi, drept urmare, va impulsiona împrumutul şi va restabili încrederea pieţei, explică analiştii.
Active toxice de 200 miliarde lire sterline
Planul de reorganizare vizează vânzarea de active în valoare de sute de miliarde de lire sterline şi concedierea a 20.000 de angajaţi, dintr-un personal total de 180.000. Programul urmează să fie anunţat de directorul general al instituţiei financiare, Stephen Hester, săptămâna aceasta, odată cu publicarea unei pierderi de 28 de miliarde de lire sterline pentru anul 2008, precizează The Times.
Instituţia de credit va folosi şi facilităţile puse la dispoziţie de guvernul britanic, urmând să asigure active toxice în valoare de 200 miliarde de lire sterline î