Cand bursa scade si monedele se devalorizeaza, singura investitie sigura ramane aurul. Metalul galben a depasit din nou cotatia de 1000 de dolari pe uncie pe pietele interntaionale, iar la Bucuresti a ajuns sa fie tranzactionat la 107,0769 lei/gram. Cine cumpara aur cu o saptamana in urma de 10.000 de lei, obtinea azi un profit de 641 lei. La randul sau, investitia in dolarul american a adus, in numai o saptamana, la un castig de 1,82%.
Bursa a suferit o corectie importanta, iar de aprecieri au avut parte doar actiuni cu o lichiditate mai scazuta. Cel mai mare castig obtinut la bursa a fost asigurat de titlurile Aerostar Bacau, care au crescut cu 4%. Actiunile Oil Terminal au adus un profit saptamanal de 3,33%, in timp ce titlurile Bermas Suceava au crescut cu 2,76%.
Fondurile deschise de investitii au fost si ele afectate de corectia bursiera, astfel doar fondurile monetare si de obligatiuni au reusit sa inchida saptamana pe plus. Cel mai performant fond deschis de investitii al ultimei saptamani a fost fondul Zepter Obligatiuni care a asigurat un castig de 0,46%. Randamente ridicate au obtinut si fondurile BT Obligatiuni si OTP Comodisro cu un plus de 0,37%, Aviva Investors Orizont cu un castig de 0,34% si Raiffeisen Monetar impreuna cu Simfonia 1 cu 0,32%.
La polul opus se afla cele mai proaste investitii ale ultimei saptamani.
Actiunile Comelf Bistrita au inregistrat cea mai mare depreciere a saptamanii de 29,25%. Actiunile Carbochim Cluj au pierdut si ele 26,56% din valoare fata de saptamana anterioara, in timp ce titlurile Erste Bank au lasat o gaura in portofoliul investitorilor de 25,85%.
Fondul de actiuni BT Index a pierdut 14,72% din valoare in ultima saptamana, acumuland in acest an un minus de 29,60%. Fondul de actiuni Napoca a scazut cu 12,61 %, iar fondul Raiffeisen Romania Actiuni a acumulat un minus