La sfarsitul lui 2007 un apartament cu 1.000 euro/mp in Bucuresti parea o oferta ireala, caci cu greu mai puteai gasi o locuinta la pretul acesta in oras (faceau exceptie cele din afara Bucurestiului). Pentru clientii de la acea vreme, 1.000 euro/mp era un pret optim, atat si-ar fi dorit majoritatea sa plateasca pentru un apartament de nivel mediu. La mai bine de un an de atunci, preturile au mai urcat si apoi scazut cu 20-30%, iar pretul optim astazi, cel putin la nivel declarativ este, pentru
La sfarsitul lui 2007 un apartament cu 1.000 euro/mp in Bucuresti parea o oferta ireala, caci cu greu mai puteai gasi o locuinta la pretul acesta in oras (faceau exceptie cele din afara Bucurestiului). Pentru clientii de la acea vreme, 1.000 euro/mp era un pret optim, atat si-ar fi dorit majoritatea sa plateasca pentru un apartament de nivel mediu.
La mai bine de un an de atunci, preturile au mai urcat si apoi scazut cu 20-30%, iar pretul optim astazi, cel putin la nivel declarativ este, pentru multi cumparatori, de 800 euro/mp. Scaderile de pana acum au fost rezultatul reducerii marjelor de profit ale dezvoltatorilor, nicidecum in urma ieftinirii din toamna a materialelor de constructie cu 35-40%, stocul actual de locuinte s-a construit la preturile din primavara 2008 sau toamna 2007, adica exact pe varf de piata.
In timpul targurilor imobiliare media a scos in evidenta faptul ca nu sunt discounturi reale la preturile apartamentelor. Totusi, chiar si acolo unde reducerile exista cu adevarat, potentialii cumparatori ezita inca: exista oferte concrete de apartamente noi pentru bugete reduse la 820 euro/mp, insa chiar si in fata unei astfel de propuneri clientii evita sa ia decizia de cumparare.
Principalul motiv nu se regaseste in lipsa finantarii, ci in neincrederea legata de valoarea apartamentului, in faptul ca nu stiu cat de mult vor mai scadea pr