Bucureştenii care sunt proprietari de câinii şi pisici nu vor mai fi obligaţi să-şi sterilizeze animalele. Aceştia vor trebui să-şi înregistreze animalele mai mari de şase luni într-o bază unică de date. Animalele vor fi identificate prin microcipare şi vor trebui să aibă obligatoriu carnet de sănătate. Identificarea animalelor se va face de către medicii veterinari în clinici autorizate.
Proiectul iniţiat de directoarea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor(ASA), Simona Panaitescu, prevedea ca toţi câinii din Capitală, indiferent dacă au sau nu stăpân să fie obligatoriu sterilizaţi, crotaliaţi, microcipaţi şi deparazitaţi pe cheltuială publică. Proiectul prevedea ca la acelaşi tratament să fie supuse şi pisicile. Nu de aceiaşi părere a fost şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie. Acesta a atras atenţia, ieri, că proprietarii de câini şi pisici nu pot fi obligaţi să-şi sterilizeze animalele, aşa cum prevede proiectul municipalităţii, pentru că nu există prevederi legale în acest sens.
Mai mult el a spus că identificarea şi sterilizarea câinilor trebuie făcută doar în cabinetele veterinare autorizate, prevederi care nu se regăsesc în cuprinsul hotărârii. Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Veterinari a ameninţat că dacă nu se vor respecta aceste prevederi legale proiectul municipalităţii va fi atacat în instanţă. După intervenţia lui Viorel Andronie, şi directoarea ASA, şi-a îndulcit proiectul. “Prin câini cu stăpân înţelegem acei câini care sar gardul şi umblă liberi pe străzi. Dacă vă găsim câinele dumneavoastră, care e de rasă şi cu stăpân plimbându-se liber pe străzi, atunci noi îl prindem şi îl sterilizăm. Asta se înţelege prin animale cu stăpâni”, a explicat directoarea Simona Panaitescu. (M.M.)
Bucureştenii care sunt proprietari de câinii şi pisici nu vor mai fi obligaţi să-şi sterilizeze animalele. A