» Guvernul a decis nu doar inghetarea pentru 2009 a cotei pentru Pilonul II la 2%, ci decalarea cu un an a intregului calendar al reformei pensiilor.
» CSSPP lucreaza la proiectul Pilon II multifond, care prevede ca fiecare administrator sa aiba trei fonduri cu grade diferite de risc – scazut, mediu si ridicat.
In ultima vreme, s-au vehiculat cu insistenta opinii care sugereaza ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) sa garanteze anual un randament minim egal cu inflatia, cu toate ca nici unul dintre celelalte 10 sisteme de pensii private asemanatoare cu cel romanesc nu prevede o asemenea masura. Specialistii in domeniul financiar-bancar avertizeaza asupra efectelor negative pe care le-ar avea o astfel de masura asupra Pilonului II. Arbitrul pietei fondurilor de pensii private pare sa fi gasit o solutie optima: constituirea unui multifond (trei fonduri pe trei categorii de risc) de catre fiecare administrator.
Potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-bancari din Romania (AAFBR), garantarea unui randament minim egal cu inflatia conduce la un comportament extrem de conservator al gestionarilor fondurilor de pensii, prin evitarea unei serii de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mari. Statistica arata ca investitiile care pe termen lung au dat cele mai bune randamente au fost cele care pe termen scurt au avut evolutii volatile, deci care temporar ar putea furniza randamente sub rata inflatiei. Asadar participantii ar putea pierde din valoarea suplimentara pe care administratorii le-ar putea oferi-o prin investirea in instrumente volatile.
Totodata, AAFBR precizeaza ca, in prezent, nici nu exista instrumente financiare prin achizitia carora sa poata fi garantat un randament peste nivelul inflatiei. Nici chiar titlurile de stat nu pot garanta intotdeauna un castig peste inflatie. De asemenea, au f