Euro s-a stabilizat la Bucuresti sub nivelul de 4,3 lei, prag aparat atat de declaratiile oficialilor BNR din ultimele saptamani, cat si de interventii indirecte derulate de banca centrala pe piata, potrivit dealerilor.
La cursul oficial, euro a urcat vineri cu 1,6 bani, pana la 4,2797 lei. Pe piata interbancara cotatiile au oscilat intre 4,28 si 4,2 lei. Analistii si dealerii se asteapta ca BNR sa blocheze in continuare cresterea euro peste nivelurile de 4,3-4,35 lei, insa arata ca la un moment dat s-ar putea sa apara o repozitionare pe niveluri mai inalte. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat in mai multe randuri ca urmareste o flotare controlata a cursului, adica nu apara un anumit nivel, dar nici nu ramane indiferenta la evolutiile pietei.
Dealerii noteaza ca interventiile BNR pe piata (in cadrul carora vinde euro contra lei) duc la o diminuare a lichiditatii, punand astfel presiune pe cresterea dobanzilor. In ultima saptamana dobanzile pe piata monetara au oscilat la niveluri intre 12% si 15% pe an, in functie de scadenta. Randamentele implicite utilizate in cadrul tranzactiilor swap s-au apropiat insa din nou de 30% pe an pentru scadentele de peste o luna, aratand o sete de lichiditati.
"Asteptarile noastre ca euro sa fluctueze intre 4,25 si 4,32 lei s-au confirmat saptamana trecuta, pe fondul conditiilor restrictive de pe piata monetara. Atat timp cat aceste conditii se mentin, deschiderea de noi pozitii speculative impotriva leului ramane scumpa, dar nu imposibila", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. El se asteapta ca in continuare euro sa oscileze in aceasta banda.
Isarescu a afirmat saptamana trecuta ca nu exista probleme de lichiditate pe piata monetara, sustinand ca cei care se plang de lipsa de lichiditati sunt tocmai jucatorii care au acumulat pozitii lungi (adica au pariat pe deprecierea cursului) de