Un zvon se propaga din ce in ce mai insistent pe bloguri, cu sau fara valoare de balon de incercare: este posibil ca alegerile prezidentiale sa fie cuplate cu europarlamentarele si sa aiba loc pe 7 iunie.
Intr-un an atat de complicat ca acela pe care-l traversam scenariul nu este exact de ignorat, cu toate avantajele si dezavantajele lui. Asadar, cine ar avea de castigat, cine ar avea de pierdut?
Evident, principalul avantajat ar fi Traian Basescu, caruia ii si este atribuita paternitatea ideii. Cu cat alegerile vin mai repede, cu atat ar reusi sa conserve mai mult din capitalul electoral, foarte bun deocamdata, potrivit sondajului INSOMAR, insa puternic amenintat de efectele crizei.
Cum, in conformitate cu estimarile economistilor, aceasta va avea in 2009 doua varfuri, unul in vara, unul in toamna, prezidentialele anticipate ar fi venit numai bine inainte de ele, pe 7 iunie.
Pe de alta parte, desi criza este cel mai mare adversar al lui Traian Basescu in acest moment, aparitia unui contracandidat surpriza nu ar fi, cel putin teoretic, exclusa daca alegerile ar avea loc abia in toamna/iarna. Devansarea lor cu jumatate de an, inlatura practic acest risc pentru Traian Basescu.
Ar fi avantajat si PD-L, care ar beneficia de o locomotiva foarte puternica pentru europarlamentare. Cuplarea scrutinelor ar avantaja si prezenta la votul pentru Parlamentul European, care, in cazul unor europarlamentare solitare, ar bate, cel mai probabil, un record de absenteism. Pana acum Comisia Europeana recomanda decuplarea alegerilor pentru Parlamentul European de orice alt tip de vot popular, insa acum, cand prognozele la nivelul intregii Uniuni vorbesc de o prezenta medie de 10%, indemnul s-a inversat: faceti orice pentru prezenta mai buna, deci pentru o mai mare legitimitate morala a forului european.
Un ochi rade,