Ce aduce bun criza? Angajati mai stabili, fluctuatie redusa de personal, numar mai mare de candidati disponibili pe piata, pretentii salariale mai putin exagerate. Acesta pare a fi reversul fericit, cel putin din perspectiva angajatorilor. Pentru angajati insa, criza inseamna din ce in ce mai mult stres, stagnarea salariilor si frica permanenta ca si-ar putea pierde locul de munca.
Angajatorii, care au pierdut teren in ultimii ani in fata candidatilor, inregistrand rate ale fluctuatiei de personal care in unele domenii - cum este retailul - ajungeau si pana la 70 - 80%, vad de cateva luni cum plecarile din companii au intrat pe o panta descendenta, pe masura ce mobilitatea angajatilor s-a redus foarte mult.
"Desi are multe efecte nedorite, actuala conjunctura economica a adus si o echilibrare, o asezare, din punctul de vedere al disponibilitatii oamenilor de a migra de la un loc de munca la altul. Atat la nivelul pietei de retail, cat si in celelalte sectoare economice, actuala evolutie ii face ceva mai prudenti pe cei care se gandesc la oportunitatile unor noi locuri de munca", spune Liliana Urziceanu, director de resurse umane al Praktiker Romania, cea mai mare retea de bricolaj de pe piata locala, cu aproximativ 3.000 de angajati in prezent si care urmeaza sa mai angajeze inca 400 de oameni pana la sfarsitul anului.
Angajatii tind sa priveasca cu ceva mai multa retinere orice miscare si sa fie mai precauti atunci cand analizeaza eventualele schimbari de job. Este o atitudine care in final le poate aduce perspective mai bune de evolutie profesionala in companiile in care decid sa ramana.
"Rezultatele si performanta devin tot mai importante. De aceea, experienta, loialitatea, seriozitatea si dorinta oame-nilor de a-si consolida cunostintele si abilitatile capata din ce in ce mai multa valoare. Suntem intr-un context care ii favorizeaz